اخبار و تازه های گردشگری
|
یکشنبه 11 مهر 1395 ساعت 11:49
|
کوه دماوند
کوه دماوند برای ایرانیان نماد عظمت و شکوه بوده و از دیرباز در ادبیات و تاریخ کشور نقش پررنگی داشته است و در افسانههای پارسی همواره از این کوه یاد شده است.
زیستگاه یک دهم مردم دنیا را کوهها تشکیل میدهند. این ساختار مهم زمین که نیمی از آب شیرین مردم این کرهی خاکی را تامین میکند با تمام عظمت و شکوهاش جلوهای خاص به سیارهی ما بخشیده است. اکولوژی به ما یاد میدهد که هر اندازه پستی و بلندی منطقهای بیشتر باشد تنوع جانوری و گیاهی آن منطقه بیشتر خواهد بود. از این رو مناطق کوهستانی نقش مهمی در تامین غذا و چوب مردم جهان دارند. همچنین بسیاری از تمدنهای دنیا در کنار آب رودخانههایی که منشا کوهستانی دارند پا گرفته است. در واقع، این تنوع در تمدنهای امروزی و رنگارنگی در ملل و اقوام حاصل تنوع فرهنگی شکل گرفته در کوهستانها است. دو سوم سطح کشور ایران را کوهها شامل میشوند و حدود نیمی از روستاها نیز در این نواحی واقع شدهاند.

در بسیاری از باورها و ادیان کوهها مکانهایی مقدس به حساب میآیند. به همین دلیل است که از دیرباز در قصههای دیرین و شعر شاعران کوه جایگاه خاصی داشته است. در ایران از کوه دماوند که مظهر پایداری و استواری است در داستانهای اسطورهای مانند آرش کمانگیر که پرتاب نیزه اش از فراز دماوند مرز بین ایران و توران را تعیین کرد و سرنوشت کشور را رقم زد و در شعر شاعران ایرانی چون ملک الشعرای بهار به شکوهی خاص یاد شده است. در صد ساله گذشته بارها تصویر این کوه با هیبت پشت اسکناسهای رایج کشور ایران به چاپ رسیده است. البرز کوه یا دماوند کوهی است در شمال کشور ایران که بلندترین قلهی آتشفشانی آسیا نیز به حساب میآید.
معرفی
البرز کوه یا دماوند کوهی است در شمال کشور ایران که بلندترین قلهی آتشفشانی آسیا به حساب میآید، دومین کوه بلند فلات ایران و خاورمیانه با ارتفاع ۵/۶۱۰ متر در جنوب دریای خزر قرار دارد. این قلهی آتشفشانی ۳۸۵۰۰ سال پیش برای آخرین بار فوران کرده است و امکان فعال شدن آن همچنان پابرجاست. قطر دهانهی آتشفشانی این قله که اکنون از یخ پوشیده شده است به ۴۰۰ متر میرسد. پوشش گیاهی این منطقه غنی است؛ به گونهای که از بسیاری گیاهان دارویی این منطقه در کتابهای معتبر گیاه شناسی یاد شدهاست.

روباه، شغال، میش، بز، سگ، گرگ،قوچ، گراز، خرگوش و پرندگانی چون عقاب طلایی، کبک، بلدرچین و خفاش عمدهی حیات جانواری دماوند را تشکیل میدهند. دمای هوای اطراف کوه بین ۶۰ تا ۲ درجه زیر صفر متغیر است. متاسفانه چرای بیش از حد دامها، معدن کاوی و جادهکشی این شکوه بی نظیر را در معرض آسیبهای جدی قرار داده است. ارتفاع ۲۰۰۰ تا ۳۵۰۰ متری دامنهی این کوه استوار در فصل بهار با فرشی از شقایق پوشیده میشود که متاسفانه این دشت نیز درمعرض خطر جدی زبالههای تولیدی توسط بازدیدکنندگان است
آدرس
۶۹ کیلومتری شمال شرقی تهران
دسترسی
این قلهی زیبا از شهرهای تهران، قم و ورامین قابل رویت است؛ اما برای صعود به آن باید به تهران یا شهر دماوند سفر کنید. مسیر های اصلی صعود به قله در چهار جبهه مشخص میشوند. هر چند که اغلب مسیرها دارای جان پناه هستند اما بهتر است حتما گروهی راه بلد را برای کوهنوردی انتخاب کنید. جبههی جنوبی که از سمت جنوب شرقی کوه دماوند آغاز میشود رایجترین مسیر صعود است. آبشار یخی دماوند در مسیر این جبهه قرار دارد. امروزه 7 جانپناه برای کوهنوردان در مسیرهای مختلف صعود به قله ساخته شده که در تعدادی از آن ها امکان اقامت شبانه وجود دارد. همچنین میتوانید در این قرارگاهها راهنمای صعود به قله را نیز دریافت کنید.
منبع: KOJARO.COM
تعداد بازدید :
832 |
نوشته شده توسط: همای آسمان
|
کلمات کلیدی:
بازگشت